Al Ferasa Hungary

Az arcolvasás ősi művészete

 

Mit néz egy coach az arcon?

Sok mindent :). De mindenek előtt a homlokon lévő 9 pontot.

Ezek mutatnak ugyanis pontos képet arról, hol tart valaki a jellemfejlődésben, hol vannak az elakadásai, s hogyan lehet neki a leghatékonyabban segíteni abban, hogy tovább haladjon.

A 9 pont a személyiség mélyebb megértését adja. Arra érdemes használni, ha érteni akarom, hogyan gondolkodik valaki, s hogyan alakult a gondolkodása.

Mit nézek tehát?

Először is, hogy melyek a legaktívabb pontok a homlokán.

Aztán pedig, hogy hol helyezkednek el ezek egymáshoz képest. Mely pontok vannak egymáshoz közelebb, vagy távolabb. Vagyis melyik pont hogyan hat a másikra.

Például: ha azt látom, hogy valakinél erős a lelkiismeret és az igazságérzet pontja is, akkor tudni fogom, hogy van, amikor ezek egymás ellenében hatnak. Például lesznek olyan helyzetek, amikor az illető küzd az igazságért, de aztán közbeszól a lelkiismerete, hogy miért kiabált miatta a másik emberrel.

Vagy: amikor eljön hozzám valaki tanácsadásra, először is az önvaló pontját nézem. S ebből azonnal tudni fogom, hol tart az önfejlődésben, egyáltalán mennyire tudatos önmagára, mennyit tett már a saját fejlődéséért.

De a 9 ponton belül is van néhány, amelyek kitüntetett fontosságúak egy coaching vagy tanácsadási folyamat során.

Melyek is ezek?

A 3 legfontosabb a lelkiismeret, a tettek és a hit pontja.

Ezeket kell egyensúlyba hozni ahhoz, hogy valaki változtatni tudjon, és eljusson a boldogság elmeállapotába.

Egy coaching folyamat során először is egyensúlyba kell hozni a lelkiismeretet.

Ez pedig azt jelenti, hogy célba kell venni azokat a tudattalan, ösztönös tartalmakat, amelyek a lelkiismeretet alkotják. Hiszen a lelkiismeretünk még gyermekkorunkban alakul ki, a bennünket ért tapasztalatok és a szüleink, nevelőink tanításának hatására.

Az életben a legfontosabb az, hogy mindenben az egyensúlyra törekedjünk.

Sokszor az áll a boldogság útjában, hogy valakinek túlműködik a lelkiismerete. S mindig magát okolja mindenért, olyankor is, amikor pedig nem ő a hibás.

De éppígy nem jó az sem, ha valakinek túl gyenge a lelkiismerete, mert az ilyen ember pedig mindig a környezetét fogja okolni a saját kudarcaiért.

A lelkiismeret pontjára ránézve azonnal látható, hol áll valaki ezen a téren. S először is a lelkiismeretet kell egyensúlyba hozni a továbblépéshez.

A lelkiismeretet egyensúlyba hozva juthatunk el az anyagi síkon való megelégedettséghez.

(A lelkiismeretről itt olvashatsz még többet…)

A következő a tettek pontja. Ebből azt látom, hogy mennyire tesz valaki azért, hogy változtasson.

Nem elég ugyanis máshogy gondolni a dolgokat.

S nem elég, ha valakinek tele van a feje új ötletekkel, gondolatokkal. Ha ez nem vezet tettekhez is, és nincs a fejemben egy konkrét stratégia arra, hogy hogyan fogom megvalósítani azt, amit meg akarok változtatni, akkor a változás csak hiú ábránd marad.

Ha ránézek a tettek pontjára egy konzultáció során, akkor azonnal látom, hogy az illető valóban tesz-e azért, hogy előrelépjen. S meg fogja-e tenni a megbeszélt lépéseket. S hogyan tudok neki segíteni abban, hogy elkezdje megvalósítani azt, amit már felismert.

A tetteket egyensúlyba hozva érhetjük el a következő pillért, amely a boldogsághoz kell: az érzelmi elégedettséget.

A boldogság harmadik pillére pedig a remény.

Vagyis, hogy mindig reményteljesen gondolkozom minden helyzetben.

Ez a homlokon a hit pontjánál látható. Hogy mennyire van meg az illetőben a bizalom, hogy a dolgok mindig egyre jobbak lesznek, és minden egyre jobban fog alakulni.

A teljes boldogsághoz egyensúlyba kell hozni ezt a pontot is. Depressziós embereknél például sokszor ez a pillér hiányzik.

A stratégia tehát mindig ez. A legelső lépés, hogy könnyítsünk a lelkiismereten, azután tegyen az illető tetteket, majd pedig, hogy elvezessük a reményhez (a saját hitrendszerén keresztül).

Ezekre épül a coaching stratégia.

S egy arcolvasó coach már a legelső pillanatban látja, hol is tart valaki ezen az úton, s mivel kell foglalkozni.

Persze ezen kívül az összes többi pont is fontos, hiszen ebből tudhatom például, hogyan érdemes valakihez közelítenem. Ha például az igazságérzet a legerősebb nála, akkor ilyen nézőpontból kell beszélnem vele.

Ha azt látom, hogy a bűntudat a kapu hozzá, akkor innen kell kiindulnom.

Ha azt látom, hogy nagyon spirituális, akkor innen… Stb. stb.

A homlokon látható 9 pont nagyszerű segítségemre van ebben egy tanácsadási folyamat során.

Tovább olvasok a 9 pontról…

Megosztás
- No Comments on this Post -