Al Ferasa Hungary

Az arcolvasás ősi művészete

 

Szeretnéd magad jobban érezni a bőrödben?

Naná! Ki ne szeretné? Pláne ilyenkor, Karácsony táján, amikor még nagyobb súllyal nehezedik az emberre sok minden.

Nos, jó hír: a változtatás kulcsa a Te kezedben van!

S hogy mi is ez? Ehhez mélázzunk el egy kicsit a 9 pont közül néhányon.

(Hogy mi is az a 9 pont? A 9 pont a homlokon található, és az ember jellemfejlődésének pontos képét adja.
A 9 pontot az 1. KÖZÉPHALADÓ ARCOLVASÁS modulon tanulhatod meg.)

Nézzük először is a lelkiismeretet! Gondolkoztál már rajta, mi is a lelkiismeret? Vagy csak automatikusan követed…

lelkiismeret pontja nem véletlenül a homlokunk legalsó részén van, ami nem más, mint a földi dolgok területe a gondolkodásban, vagyis az adatok. A lelkiismeret ugyanis nem más, mint az elmédbe ágyazott saját tapasztalataid, amelyeket a szüleid, nevelőid kora gyermekkorodtól tápláltak benned.

Például elkövettél valamilyen csintalanságot gyermekkorodban, mire a szüleid megdorgáltak, és rámutattak, hogy ez nem helyes, és mi lesz, ha legközelebb megint ezt csinálod. S az elméd ezt szépen elraktározta.

Sok-sok ilyen tapasztalaton alapszik a lelkiismereted, s mivel ezek a tapasztalatok egy idő után mind a tudattalanodba kerültek, így a lelkiismereted is automatikusan, ösztönösen működik.

Ezért van az, hogy ha arra neveltek, hogy ne bánts meg másokat, vagy sokszor láttad azt a környezetedben, ahogyan valaki a szavaival bántotta a másik embert, egy idő után a lelkiismereted részévé vált, hogy nem szabad másokat megbántani. S ha olykor-olykor mégis így teszel, akkor automatikusan rosszul fogod érezni magad.

Míg lehet, hogy valaki mást éppen arra nevelnek a szülei (bocsánat a nagyon sarkos példáért!), hogy mondjuk egy gyilkológép legyen. Ahogyan azt pl. a Vörös Khmer mozgalomban tették. S nem véletlen, hogy éppen azok ból a gyerekekből váltak a legkegyetlenebb gyilkológépek, hiszen ez egy ösztönös működéssé vált bennük. Egyszerűen azt tanulták, hogy az a helyes, ha másokat meggyilkolnak.

A lelkiismeret ugyanis a bevitt adatokon, tapasztalatokon alapuló ösztönös működés.

Egy olyan dolog, amit emberként kifejlesztünk magunkban, azután ösztönössé válik, és ösztönösen követjük.

S ezt nagyon fontos megérteni!

A lelkiismeret egy ösztönös érzés azzal kapcsolatban, amit teszel vagy tettél. Hogy hogyan érzed magad a saját viselkedésedtől. Ez pedig attól függ, mire tanítottak.

(Nem véletlen, hogy a lelkiismeret pontja az arc bal oldalán van, ami az érzések oldala, s nem véletlenül van a homlok legalsó részén, ami az adatokat, tudattalan tapasztalatokat képezi le, hiszen éppen ezekről van szó.)

S ebben nagyon fontos, hogy ez egy érzés, nem pedig megértés.

Mint mindennel kapcsolatban az életben – itt is az egyensúlyra kell törekedni. Hogy a lelkiismereted egyensúlyban legyen.

Sem az nem jó, ha túlműködik, sem pedig az, ha alul.

Hiszen, ha túlműködik a lelkiismereted, akkor mindenért magadat fogod okolni, még olyankor is, amikor nem a te hibád valami. És folyton bűntudatod lesz, ami megkeseríti az életedet, s ami miatt mások esetleg könnyen kihasználhatnak.

Így ilyenkor nem árt sorra venned, miből is tevődik össze a lelkiismereted. Tüzetesen szemügyre venni, mikor szoktál bűntudatot érezni, s azután végiggondolni, hogy mi is az a lelkiismeretedben, ami ennek a bűntudatnak az alapja. A továbblépés kulcsa tehát a megértés, vagyis a racionális logika.

Ezt csináljuk egy arcolvasáson alapuló coaching folyamat során.

Érett felnőttként, racionális logikával gőrcső alá vesszük azokat a tudattalan tartalmakat, amelyek miatt boldogtalan vagy, és változtatunk ezeken az észleléseken.

Mondok egy egyszerű példát: lehet, hogy azt tanultad otthon, hogy minden tányért 3x kell elmosni ahhoz, hogy tisztának számítson. S ha nem így teszel, lelkiismeretfurdalásod van, mert nem ezt tanultad.

De aztán lehet, hogy felnőttként egyszer csak elgondolkozol azon, hogy miért is kellene 3x elmosni, hiszen ma már vannak jó mosogatószerek, amelyekkel elsőre is patyolattiszta lesz minden. S innentől kezdve nem követed ezt a szabályt, mert átírtad a lelkiismereted alapját képező adatokat.

S ugyanígy a bonyolultabb dolgokkal is. Szépen sorra veszel minden olyan észlelést, amely boldogtalanná teszi az életedet.

Az észlelések megváltoztatása azt jelenti, hogy új gondolatokra jutsz azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyek eddig boldogtalanná tettek.

Rajtad múlik, hogy az átélt tapasztalatokat a lelkiismereted részévé teszed-e vagy az újfajta gondolkodásod részévé! Ha erőfeszítést teszel, és elgondolkozol a dolgokon, akkor az újfajta gondolkodásod részévé válnak; ha pedig nem, hanem automatikusan követed, akkor továbbra is a lelkiismereted ösztönös részei maradnak.

Az újfajta gondolkodás szintén a homlokon lévő 9 pont egyike, s ebből azonnal megállapítható, hol tartasz ebben. Ahhoz, hogy változtatni tudj bármin, amitől nem érzed jól magad, el kell kezdened máshogyan gondolkodni arról a dologról.

Enélkül megmaradsz a megszokott nyomvonalon, s csak rovod ugyanazokat a köröket körbe-körbe, nem fogsz szintet lépni.

Ha például túlműködik a lelkiismereted, akkor arra kell, hogy rávezesselek, hogy elgondolkodj azon, miért is csinálsz valamit.

Nem elég, ha szimplán azt mondom, hogy “ne legyen bűntudatod”, hanem rá kell, hogy vezesselek, hogy változtass a gondolkodásmódodon. És ha ez átkattan, és “felébredsz”, akkor elkezdesz máshogy érezni, és nem lesz többé bűntudatod.

Úgy tudsz bármin is változtatni, ha megkérdőjelezed.

És még olyan is lehet, hogy a tudatában vagy, mégsem változtatsz a dolgokon.

Például sokszor van olyan, hogy valaki mindig hasonló típusú férfiakba vagy nőkbe szeret bele… Ehhez a tudattalant kell célba venni, mert ez egy tudattalan működés…szabály…ösztön. A Benned lévő gyermeket kell célba venni kérdésekkel, s akkor fel fogsz hagyni ezzel a működésmóddal.

A tanácsadás lényege éppen az, hogy megváltozzanak a tudattalanodban lévő dolgok. Ekkor fogsz tudni továbblépni.

Tehát az egész a gondolkodásmód megváltoztatása révén történik.

Persze, mivel jórészt tudattalan dolgokról van szó – nehéz ezt a munkát egyedül végezni.

Ha szívesen vennél igénybe segítséget ahhoz, hogy jobbá tedd az életedet, szeretettel várlak az arcolvasás alapú tanácsadáson!

Megosztás
- No Comments on this Post -