Al Ferasa Hungary

Az arcolvasás ősi művészete

 

Ahol a modernkori tudomány és a több ezer éves hagyomány összeér…

Megdöbbentő, hogy a szufi arcolvasási hagyomány őrzői és tudói már évszázadok óta tisztában vannak azzal, amire a tudomány napjainkban kezd ráébredni.

Pszichológusoknak, pszichológus hallgatóknak és arcizmok-beidegzesemás hasonló végzettségű szakembereknek bizonyára ismerős a faciális feedback kifejezés. A faciális feedback (vagyis arckifejezések visszacsatolásának) hipotézise szerint agyunk visszajelzést kap az arckifejezésünkről (ahogyan sok minden másról) is, és a visszajelzés hatására még intenzívebbé válik az éppen átélt érzelem.

 

mosolyVagyis, magyarán mondva: ha erőltetetten mosolygunk több másodpercen keresztül, akkor boldogabbnak fogjuk magunkat érezni, míg ha morcosan nézünk, akkor feszültek, dühösek leszünk.

 

Pszichológus kutatók számtalan kísérlettel bizonyították e hipotézis helytállóságát. Az egyik kísérletben például a kísérleti személyek kellemesebbnek érezték az illatokat, amikor mosolygó arckifejezést vettek fel, míg összeráncolt szemöldöknél kellemetlenebbnek.

Vagy egy másik kísérletben rajzfilmek mulatságosságát ítéltették meg a kísérleti személyekkel, miközben egy tolat tartottak vagy a foguk, vagy az ajakaik között.

A fogak között facialis-feedbacktartott tollal (ami mosolyt erőltet az ember arcára) a kísérleti személyek mulatságosabbnak ítélték a látott rajzfilmet, mint az ajkaik között tartott tollal (amely pedig szigorú arckifejezést kölcsönöz).

 

Aki nem hiszi, maga is egyszerűen kipróbálhatja :).

Ezt az összefüggést a gyakorlatban alkalmazva tehát: ha rossz kedvünk van, és szeretnénk magunkat derűsebbnek, vidámabbnak érezni, kezdjünk el mosolyogni, és derűs arckifejezést felvenni.

facialis-feedback-mosolyDe ami az igazán megdöbbentő: az elv ugyanilyen hatásosan működik bármilyen arcvonásunk esetében, s ezt a szufi arcolvasási hagyományban már évszázadok óta tudják.

Csak hogy néhány példát említsünk: ha csodálkozó módon ívesen felhúzzuk a szemöldökünket (ahogyan sok kutató és tudós teszi),szemoldok2 akkor könnyebben be fogjuk fogadni az éppen hallott gondolatokat, mondanivalót, eszméket. Ezzel természetesen tudatosan is játszadozhatunk, kísérletezhetünk. Mi több!

Ha szokásunkká tesszük, hogy a nap folyamán minél gyakrabban, egy-egy alkalommal pár másodperc erejéig tágra nyitjuk a szemünket, azt fogjuk észrevenni, hogy nyitottabb gondolkodásúvá, szélesebb látókörűvé válunk.

Ha gondjaink vannak a döntéshozatallal, mert döntéseinkben gyakran hezitálunk, akkor pedig érdemes szemügyre vennünk szemöldökünk formáját, és az arcolvasási ismereteinknek megfelelően igazítani rajta. Az eredmény egyenesen megdöbbentő lesz!

Arckifejezéseink, arcvonásaink és gondolkodásunk, viselkedésünk, személyiségvonásaink tehát oda-vissza hatnak egymásra. Ha változtatunk a szokásos arckifejezésünkön, vagy akár néhány arcvonásunkon, ez ki fog hatni a gondolkodásunkra, viselkedésünkre, személyiségvonásainkra, és fordítva: ha változik a gondolkodásmódunk, viselkedésünk, személyiségvonásaink, ez meg fog látszani az arcvonásainkon is, nem egyszer akár egy éjszaka alatt is!

Eme tudás birtokában pedig akár súlyos összegeket is megspórolhatunk, arcunk mégis üde és fiatalos fog maradni: ezt a visszacsatolási mechanizmust használja ki ugyanis napjaink egyik szépészeti (?) eljárása, a botox kezelés is. Arcunk mély ráncai ugyanis a bőr alatti arcizmok összehúzódásai következtében alakulnak ki. A megoldás tehát egyszerű: ha megszakítjuk az agy felől az arcizmokhoz érkező idegi impulzusokat, akkor az ideg nem tudja ingerelni az izmot, vagyis arcizmaink az érintett területen nem fognak összehúzódni, hanem ernyedtek maradnak (mintegy lebénulnak), arcvonásaink pedig kisimulnak. És pontosan ez a botox injekció hatása, aminek persze szövődményei és hátrányai is vannak, hatása pedig csupán korlátozott ideig tart. botox_kezeles

Mennyivel egyszerűbb, ha tudatosan, magunk figyelünk oda arra, hogyan alakítjuk gondolkodásunkat, s ezen keresztül érzelmeinket, tetteinket, személyiségünket, s mintegy ezek mellékhatásaként az arcvonásainkat! Ahogyan a régi bölcsességben is szerepel:

Ügyelj gondolataidra, mert szavaiddá válnak.
Ügyelj szavaidra, mert tetteiddé válnak.
Ügyelj tetteidre, mert szokásoddá válnak.
Ügyelj szokásaidra, mert jellemeddé válnak.

Ügyelj jellemedre, mert az lesz a sorsod!

 

 

Megosztás
- No Comments on this Post -